Bonsai daglezja glauca

Wojciech Nowak

O uprawie domowej

Sadzenie – bonsai daglezja glauca

Czas kiełkowania: 45 – 60 dni

Podłoże dla bonsai przesypujemy do otwartego pojemnika i odstawiamy na 24h, by wyschło i ogrzało się do temperatury pokojowej.

Uwaga :Nasiona należy poddać stratyfikacji, moczymy nasiona przez 24h następnie wkładamy do wilgotnej gazy lub woreczka płóciennego w temperaturze 2 stopni i trzymamy w lodówce przez 4 tygodnie. Po tym okresie przechodzimy do właściwego sadzenia.

 

Doniczka 13cm standard/bazaltowa

Następnie na spód doniczki wsypujemy keramzyt i przysypujemy go podłożem dla bonsai (hydrożel mieszamy z podłożem), robimy 4 otwory na nasionka w równych odstępach na głębokości
0,5 – 1cm i lekko je przysypujemy, zraszamy podłoże tak by było wilgotne i utrzymujemy ten stan.

 

Doniczka 14cm ceramiczna (czarna, biała)

Następnie na spód doniczki wsypujemy 1/3 keramzytu, 1/3 lawy wulkanicznej i 1/3 pumeksu wulkanicznego przykrywamy drenaż podłożem do bonsai, robimy 4 otwory na nasionka w równych odstępach na głębokości
0,5 – 1cm i lekko je przysypujemy, zraszamy podłoże tak by było wilgotne i utrzymujemy ten stan.

Doniczka 19cm ceramiczne z podstawką (czarna)

Po odczekaniu 24h wsypujemy mieszankę bonsai na spód doniczki (lekko ugniatając podłoże), robimy 4 otwory na nasionka w równych odstępach na głębokości 0,5 – 1cm i lekko je przysypujemy, zraszamy podłoże tak by było wilgotne i utrzymujemy ten stan.

Doniczka 20cm standard


Następnie na spód doniczki wsypujemy keramzyt, lawę wulkaniczną i pumeks wulkaniczy przykrywamy drenaż podłożem do bonsai, robimy 4 otwory na nasionka w równych odstępach na głębokości
0,5 – 1cm i lekko je przysypujemy, zraszamy podłoże tak by było wilgotne i utrzymujemy ten stan.

 

Podlewanie

Z uwagi na brak otworów na spodzie doniczki podlewamy maksymalnie 50 ml wody, najpierw używając zraszacza (np: do prania) a następnie gdy nasza roślina wykiełkuje, podlewamy bezpośrednio pod sadzonkami tak, by ich nie uszkodzić. Przelanie doniczki spowoduje przegnicie nasion i z 4 nasion nie wykiełkuje nam żadne.
Wyjątkiem są bardzo upalne dni, w takim przypadku możemy podlewać roślinę częściej, gdy widzimy, że podłoże zaczyna być suche.

Sadzenie


Robimy otwory na nasionka na głębokość maksymalnie 0,5 cm, zrobienie głębszych otworów może doprowadzić do dłuższego kiełkowania lub nawet całkowitego braku kiełkowania. Doniczkę przykrywamy folią przeźroczystą z dziurkami i odsłaniamy na 1-2h dziennie, nasiona będą kiełkować najlepiej w temperaturze 19 – 21 °C.

Przykrycie folią sadzonki spowoduje utrzymanie wilgotności podłoża, dziękiczemu ułatwimy kiełkowanie naszej roślinie.

Pierwszą pałeczkę nawozową wbijamy po 30 dniach od kiełkowania naszej rośliny, każdą kolejną wbijamy co 3 miesiące.

Kiełkowanie

Nasiona nie kiełkują w 100%, ilość nasion dołączona w opakowaniu ma zapewnić wykiełkowanie kilku sadzonek i wybranie jednej najlepszej do uprawy w doniczce z zestawu. Słabsze kiełkowanie jest wynikiem zazwyczaj, zbyt małej temperatury podłoża (nie otoczenia) może to być spowodowane
trzymaniem rośliny przy otwartym/nieszczelnym oknie lub w chłodniejszych miejscach naszego mieszkania.

Po wykiełkowaniu i wypuszczenie kilku liści należy wybrać najładniejszą z sadzonek a pozostałe przesadzić lub wyrzucić, następnie po okresie 2 miesięcy wbijamy pałeczkę nawozową.

Przycinanie

Aby zachować kształt drzewka Bonsai, należy wykonywać cięcie pielęgnacyjne. Wystarczy po prostu przycinać gałęzie/nowe pędy, które wyrosły ponad zamierzony kształt i wielkość korony, za pomocą nożyczek lub kleszczy. Odpowiednie narzędzia do Bonsai znacznie ułatwiają pracę. Nie bój się przycinać swojego drzewka; Regularne przycinanie, zwłaszcza wierzchołka i zewnętrznych części korony, pomaga w równomiernym rozłożeniu siły wzrostu i zagęszczaniu się rośliny. Przycinanie zaczynamy, gdy roślina osiągnie satysfakcjonującą nas wysokość i robimy to przynajmniej 2 razy rocznie.